Sifat malu sering dikaitkan dengan golongan wanita lebih-lebih lagi yang memegang status single. Namun zaman sekarang yang serba canggih ini kebanyakkan wanita sudah hilang sifat malunya. Tidak kiralah yang bertudung labuh atau bertudung singkat, apatah lagi dengan yang tidak bertudung. Mereka tanpa segan silu tergedik-gedik berpeleseran dimerata tempat, bercampul gaul antara lelaki perempuan, tak kenal mana halal mana haram.

Allah berfirman ;

"Dan apabila kamu (lelaki beriman ) meminta sesuatu keperluan kepada mereka (isteri-isteri nabi) maka mintalah dari belakang hijab (atau tabir). Cara yang demikian itu lebih mensucikan hatimu dan hati mereka." ( surah Al-Ahzab ; 53)

Cuba kita renungkan ayat Al-Quran di atas, betapa tertutupnya perhubungan antara lelaki dan wanita yang bukan mahram. Nak mintak sesuatu melalui tabir, jadi bermakna si lelaki xdapat melihat wajah si wanita kerana itu lebih mensucikan hati si lelaki dan wanita. Ana ingin bertanya, apakah perasaan anda jika bercakap atau meminta sesuatu pada seseorang yang berlainan jantina dengan anda disebalik tabir tanpa dapat melihat wajahnya? Tentu sekali tak rasa apa-apa. Justeru itu benarlah kata-kata Allah... Allah itu Maha Mengetahui hati manusia, mengapa tidak? Dialah yang menciptakan kita, jadi hanya Dia sahaja yang tahu sebab dan akibat sesuatu perkara.

Jika dibandingkan dengan ayat Al-Quran di atas dengan fenomena diakhir zaman ini, ternyata Al-Quran langsung tidak diletakkan dihadapan bahkan tidak mempedulikannya, kerana itu ada istilah "Quran buruk"....bukan beerti Al-Quran itu sudah lama, tetapi maksud disini adalah Al-Quran itu ditinggalkan hingga menjadi tidak berguna. Nauzubillah min zalik.


Namun begitu ditengah-tengah masyarakat yang penuh dengan timbunan dosa-dosa dan maksiat, ana masih menemui insan yang benar-benar menghayati islam. Dia seorang sahabat karib ana. Banyak yang ana belajar dari dia walaupun usianya lebih muda dari ana. Masih ana teringat sewaktu kami di kantin untuk membeli makanan pada waktu malam. Setelah selesai membeli makanan kami ingin pulang ke asrama walaupun waktu itu sedang hujan. Kebetulan di waktu itu kami terpaksa melintas di hadapan lelaki, ana dan sahabat ana yang lain terus melintas tanpa menoleh ke arah pelajar lelaki, demi memenuhi tuntutan Allah dalam surah An-Nur, ayat 31 yang memerintahkan kepada perempuan-perempuan muslim supaya menundukkan pandangan mata..... Apabila jauh sedikit dari pelajar lelaki ana mencari sahabat ana yang seorang lagi, rupa-rupanya dia lebih sanggup meredah hujan seorang diri daripada dia berhadapan dengan pelajar lelaki. ....ana kagum dengan sifatnya...MasyaAllah

Berbalik kepada persoalan tadi, malu itu bukan saja pada manusia tapi malu yang sebenar-benarnya adalah dengan Allah. Jika kita malu pada Allah, sudah semestinya malu pada manusia terpelihara. Kerana malu pada Allah adalah yang terbesar sekali. Sabda Nabi Muhammad saw ;

'Malulah kamu sekalian di hadapan Allah dgn malu yang sebenar-benarnya, mereka berkata, tapi kami sudah merasa malu wahai nabiyullah, dan segala puji bg Allah, Bginda bersabda, itu bukanlah malu yang sebenarnya. Org yang ingin malu yang sebenar-benarnya dihadapan Allah swt, hendaklah menjaga fikiran dan bisikan hatinya, hendaklah menjaga perutnya dan apa yg dimakannya , hendaklah mengingati mati dan fitnah kubur. Org yg menghendaki akhirat hendaklah meniggalkan perhiasan2 kehidupan duniawi. Org yg melakukn smua ini, bererti ia memiliki rasa malu yang sebnarnya di hadapan Allah (riwayat Tarmidzi dan Hakim)

Malu itu sebahagian daripada iman, jadi jika tiada sifat malu iman itu tidak akan sempurna. Malu itu sifat yang indah, namun jika malu tidak bertempat itu bukan indah lagi namanya. Contohnya malu untuk menyatakan kebenaran, malu untuk mendapatkan ilmu dan sebagainya. Allah SWT telah berfirman;

"Dan Allah tidak malu (menerangkan) yang bnar (Al-Ahzab, 53)

Wallahu'alam